Blog

Uvijek zanimljivi i aktualni članci

Mali paketi, dodatno plaćanje od 4,50kn

Za male pošiljke iz inozemstva, Hrvatska pošta sada naplaćuje 4,50 kune i za njihovo podizanje u poštanskom uredu. Ovom internom odredbom od svibnja 2016. godine, Hrvatska pošte za sve pakete označene kao "Small packages" može naplatiti 4,50kn prilikom njihovog preuzimanja.

Koa što i navodimo na mnogim mjestima na našim web stranicama i aplikaciji za naručivanje; prilikom naručivanja, postoji mogućnost da narudžbu koju uplaćujete na naš poslovni račun, neće biti jedino što plaćate za naručene proizvode. Korisnici još i shvaćaju kako proizvodi koji su podložni carinjenju moraju biti carinjeni i stvarno ne bi bilo fer da se naruči npr. tehnička roba za 5.000,00kn iz Kine i ne plati ništa državi dok trgovine i maloprodajni lanci moraju plaćati svoje uvozne troškove. Međutim, kako svakim danom sve više korisnika se odlučuje za eBay naručivanje, pogotovo sitnijih proizvoda vrijednosti do 160,00kn, Hrvatskoj pošti se povećao promet u odnosu na prošle godine.

Da li je pošteno ili ne, (to ćemo prepustiti Vama na prosudbu) Hrvatska pošta je od svibnja 2016. godine odlučila internim pravilnikom izvršiti naplatu uručenja ili podizanja u poštanskom uredu pošiljke kategorizirane kao Mali paketi, eng. "Small packages" u iznosu 4,50kn po paketiću.

Nakon redovitih upita korisnika zašto se naplaćuje spomenuti namet, odlučili smo kontaktirati Hrvatsku poštu u potrazi za odgovorima. Odgovorili su nam puno toga, većinom službeno na način nerazumljiv malom čovjeku, s toga u jednoj rečenici korisnicima prenosimo odgovor: Hrvatska pošta smatra kako poštarina koju plaća prodavač prilikom slanja Vaše pošiljke nije podmirena u cijelosti te trošak od 4,50kn je naknada za uručenje male pošiljke na Vašem kućnom pragu ili prilikom preuzimanja pošiljke u poštanskom uredu.

Nažalost, mi kao posrednici u cijelom postupku naručivanja ne možemo znati da li će prodavač poslati paket kao Small package ili kao neku drugu vrstu pošiljke. Međutim i mjesecima nakon uvođenja spomenutog pravilnika, mnogo korisnika nam javlja kako su dobili paketiće ravno u poštanske sandučiće označene kao "Small package", bez potrebe plaćanja 4,50kn. Da li je riječ o pojedincima, ili Hrvatska pošta još nije na razini cijele države pravilnik stavila u upotrebu vrijedi pričekati i vidjeti s vremenom.
Do tada, slobodno nam javljajte svoja iskustva po pitanju ove teme.

Priopćenje Hrvatska pošta - http://www.posta.hr/hr/urucenje-malih-paketa​
Priopćenje Hakom - https://www.hakom.hr/default.aspx?id=7861​

Autor: Jasen Franjić

Bogato iskustvo u naručivanju proizvoda s eBay-a za naše kupce, naučilo nas je što kupcima u Hrvatskoj treba. Treba im jednostavni način naručivanja, plaćanja i kvalitetna podrška. S nama - imate to sve!

I na kanalima


Načini plaćanja


X

Zabrana kopiranja

Tekstalni i slikovni materijal ove web stranice je vlasništvo tvrtke DOPI GRUPA j.d.o.o., te je kao takav zaštićen od kopiranja.